Dorpsraad Krommenie

De Dorpsraad Krommenie is een maatschappelijk betrokken groep mensen die zich richten op het bevorderen van het woon-en leefplezier in Krommenie. Vanuit het netwerk “Actief Krommenie” ontstond de gedachte dat naast de individuele aandacht voor mensen ook de fysieke omgeving bepalend is voor het welbevinden van de mens. Het in oprichting zijn geeft aan dat de Dorpsraad de definitieve organisatie vorm nog niet heeft vastgesteld.

Vooralsnog wordt er gewerkt met een kerngroep en diverse thema groepen, zoals de werkgroep Groen en Openbare ruimte, Versterking Dorpskern en infrastructuur, Natuur bescherming en wonen en bouwen.

Het voornemen is om aan het eind van het jaar een definitieve organisatie structuur vast te stellen.

Via deze website willen wij zoveel mogelijk informatie geven over de activiteiten van de Dorpsraad io. en roepen wij betrokken Krommenieërs op om zich aan te sluiten, zodat wij gezamenlijk het wonen in Krommenie tot een feest maken.

Voor meer informatie en/of vragen, neem contact op met onderstaande knop:

Onze Werkgroepen

De Dorpsraad bestaat uit een kernteam en diverse werkgroepen die zich bezighouden met specifieke onderwerpen.
Een van de deelnemers van de werkgroepen is lid van het kernteam.

Momenteel bestaat het Kernteam uit:

Nora Swagerman : Voorzitter 
Inge van der Ploeg : Secretaris

Rita Kandhai, Jan van Rosmalen – vz werkgroep versterking dorpskern
Wim Rijkenberg vz werkgroep Natuurbescherming
Karin Bleeker vz werkgroep openbaar groen
Vacature ICT en website

Raoul Chocolaad wijkmanager Krommenie, is onze “linking pin” naar de gemeente

De meeste foto’s op deze site zijn gemaakt door onze fotograaf Arjen Gaarenstroom
Het logo van deze website is gemaakt door Pieter Heine

Onze Stellingen

Wonen

Opvallend is dat bij de nieuwbouw projecten in Krommenie heel weinig aandacht aan het Groen is besteed. Het aanzicht van de Zonnelaan  en de Lijnbaan zijn zeer stenig en er is geen sprake van Groen. Zeker bomen hebben een grote invloed op het welzijn van bewoners, daarnaast hebben zij een onmiskenbare functie voor mens, plant en dier. Speciale aandacht vragen wij voor het behoud van de cultuur historische waarde van villa Sijpenstein. Een vraag die wij graag beantwoord zien is het voornemen om meer houtbouw te doen. Wellenswaar geeft houtbouw geen CO2 maar waar vandaan en hoe het hout hier moet komen mag ook wel eens onderzocht worden. Het is aan te raden dat er niet alleen goede speelvoorzieningen voor kinderen worden ontwikkeld maar ook plekken met bewegingstoestellen voor ouderen moeten aangelegd worden. Het toevoegen van nieuwe meters detail handel is niet gewenst maar het tegengaan van leegstaande panden in de winkelstraat moet voorkomen worden.

Arinkplein Krommenie
Zuiderhoofdstraat

Bereikbaarheid en Parkeerdruk

Het werkboek neemt als uitgangspunt de aanleg van de A8/A9. Inmiddels is duidelijk dat deze aanleg nog lang op zich zal laten wachten en is het noodzakelijk een plan B te ontwikkelen, waar wij graag aan meedenken.
Wel vragen wij aandacht voor plannen die in de Dorpsraad gestalte krijgen. Wij zijn er voorstander van dat de dorpskern de functie krijgt van een ontmoetingsplek voor de Krommenieërs . Dat betekent dat wij het deel van de Zuiderhoofdstraat tussen de Badhuislaan en de Heiligeweg autovrij zouden willen maken zodat zich rond de kerk en het stukje Zuiderhoofdstraat een dorpskern kan ontwikkelen.
Hoe mooi zou het zijn als er bomen geplant worden en de bewoners zomers een koele, groene plek hebben waar zij op een terrasje kunnen zitten of waar activiteiten worden ontwikkeld.

Maatschappelijke kracht

Krommenie kent vele vrijwilligers organisaties en samen bevorderen zij de sociale cohesie. Het is zaak dat de gemeente een sluitend vrijwilligers beleid ontwikkelt zodat deze organisaties gesteund worden en kunnen blijven voortbestaan.

De ontwikkeling van een cultuurzaal en buurthuis in het centrum van het dorp zou zeker het beleven en uitvoeren van kunst en cultuur van de Krommenieërs bevorderen. Daarnaast zou meer aandacht voor jongeren activiteiten ontwikkeld moeten worden. Jongeren mede verantwoordelijk maken (bv. door het installeren van een jongerenraad) voor het wel en wee van Krommenie zou goed kunnen werken. Krommenie kent twee zelfstandige ouderen organisaties(SVK en KBO) en zij leveren een groot aandeel in de maatschappelijke kracht van ouderen. Als zodanig zouden zij genoemd moeten worden in het lijstje maatschappelijke kracht. Bij het lijstje sportvoorzieningen missen wij de kanovereniging en de visvereniging.

Kwaliteit en duurzaamheid

Samen met de bewoners zal de kwaliteit en de duurzaamheid van de verschillende buurten bewaakt en bevordert moeten worden. Een voorbeeld waar dat niet gelukt is, is de herinrichting van de Weverstraat.Er is een flinke taak voor de wijkmanager weggelegd om bewoners te betrekken bij het ontwikkelen van de openbare groene ruimte. Denk aan bankjes langs de looproutes van en naar de dorpskern of een openbaar toilet in het centrum van het dorp.
Arinkplein Krommenie
Zuiderhoofdstraat

Toerisme

Krommenie kent een mooi buiten gebied met een aantal knooppunten van fietsroutes, naast een aantal historische panden in het centrum. Meer bekendheid geven aan deze kwaliteiten zou het toerisme zeker bevorderen.

Ook aansluiting zoeken bij de Wormerveerse mogelijkheden zou het toerisme kunnen bevorderen. Al met al is de ontwikkeling van Krommenie karig verwoord in dit werkboek!

Versterken van natuur

Helaas geeft dit werkboek weinig inzicht welke concrete stappen er gezet worden om de natuur rondom Krommenie te behouden of te versterken. Een van de leden van de kerngroep Dorpsraad io. heeft in een eerdere reactie een aantal voorstellen gedaan. Hiervoor vragen wij met klem aandacht. Ook  maken wij ons ernstige zorgen over het behoud en versterken van de biodiversiteit in de gebieden die nauw aansluiten aan de bebouwing van Krommenie. Extra zorgelijk zijn de overlast  en schade die aangericht wordt door de racemoterboten die door de sloten en plassen racen.

Graag willen wij ook een 8ste speerpunt benoemen

Het ontwikkelen van een mobiliteisplan B voor Krommenie  vanwege het niet realiseren van de A8/A9.

Er is veel overleg geweest over de verkeerscirculatie in Krommenie en door het wegvallen van de A8/A9 ontstaat er een nieuwe situatie hetgeen betekent dat de huidige plannen voor de verkeerssituatie herzien dienen te worden.

Rest ons nogmaals op te merken dat er weinig plannen zijn voor de ontwikkeling van Krommenie. Ons inziens mag er meer aandacht zijn voor de verbinding en verfraaiing van de route van het station naar de dorpskern bv. Of het aankleden van de fietsknooppunten/fietsroutes.